детска театрална и филмова студия

Дефисто - Историята

„Дефисто“ е основана, като Сружение с нестопанска цел през януари 2011 г., в сътрудничество с Киноцентър „Бояна“ – „Ню имидж“. След продължаваща усилена подготовка по актьорско майсторство, техника на говора, пластика и танци, на 16 януари 2012 г. се реализира премиерата на първото ни представление – „Приказки за малки и големи” по Х. К. Андерсен. Обезпечаването на постановката е изцяло със собствени средства. В нея участват 40 деца от трупата, на възраст между 6 и 18 г. Представлението гостува на Младежки театър „Николай Бинев“, като там се изигра при препълнен салон.
Същата календарна година излиза още едно заглавие – спектакълът „Женско царство“ по Ст. Л. Костов, което вече се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. През следващата 2013 година, съвместно със Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“ се произвежда представлението „Морско синьо“ по Валери Петров. То се играе на Камерна сцена през текущия театрален сезон.
От 2014 г. спектаклите на „Дефисто“ се играят на сцената на тетър „Сфумато“, където година по-късно излиза и следващото ни заглавие – „Предградие“ по Е. Богосян. В нея тематиката е насочена към тийнейджъра и младия човек, който търси своето място под слънцето.
През 2016 г. студия „Дефисто“ има нова сцена и поле за изява в лицето на „Нов театър“ – НДК. Там излиза примиера на пиесата „Снежната кралица“ по Х. К. Андерсен. Следващата година – 2017 г. отново се поставя „Приказки за малки и големи“, но с напълно нов актьорски състав. С това представление студията е поканена от Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“, където се играе до края на сезона на Камерна сцена. През лятото на 2018 г . се изработва представлението „Хъкълбери Фин и Том Сойер“ по М. Твен, което същата година в влиза в репертоара на Сатиричния театър, като на сцената си партнират децата-артисти на Димитър Еленов и професионалните
актьори на театъра, сред които Албена Михова, Пламен Великов и др. Представлението е изключително успешно, като за това говори напълно разпродадения салон за месеци напред.

От театрален сезон 2019 г. децата от студия „Дефисто“, отново заедно с професионалните актьори на театъра, на голяма сцена, под режисурата на Димитър Еленов, играят в представлението „Абе…много любов“ – творчески прочит по пиесата на У.Шекспир „Сън в лятна нощ“ и други негови комедии. Спектакълът е изключително зрелищен, сложен и завладяващ. Срещата на децата с най-големия драматург У. Шекспир е зашеметяваща. Това е естественият резултат от обучението, интелектуалните натрупвания и отговорните усилия на децата-артисти, под напътствията и закрилата на техния учител Димитър Еленов.

Заради извънредната ситуацията от март 2020 г. и блокирането на общественокултурния живот в България, представленията в театъра бяха преустановени. През лятото на същата година Студията бе принудена да наеме зала в Н.Ч. „Пенчо Славейков“, където се проведе уъркшоп, на който Димитър Еленов довърши обучението си, подреждайки цялата си методология по актьорско майсторство. През септември месец 2020 г., за целта тези лекции бяха заснети в наето професионално студио. Димитър Еленов е един изключителен човек, посветил живота си на откриване, обучение и цялостно възпитание на деца, в сферата на актьорската професия. Наследството оставено на студия „Дефисто“ е още едно доказателство за това. Големият режисьор и педагог е създал и вдъхновил десетки артисти – това беше негова мисия. С
огромно прискърбие, на 21 ноемри 2020, разбрахме че той вече не е сред нас и е поел по светлият си път. Надяваме се към място толкова красиво, каквото той създаваше чрез своите вълшебни представления и се бореше да бъде животът за всеки един от нас. Ние – неговите деца и ученици ще продлжим да популяризираме система му за обучение по актьорско майсторство и да я даряваме на света – така както правеше Той!

Scroll to Top